Разочарувањето е мајка на нашите очекувања

Мислев дека веќе непостои начин кој што може да ме повлече во разочарување, но деновиве повторно се потсетив дека секоја граница може да биде поместена. Во моменти на криза, во денови на збуричкани емоции, мојата рационална свест повторно беше вовлечена од моето убедување  дека луѓето кои ме опкружуваат имаат високо развиено чувство на емпатија.Разочарувањето е…

Дали и ти си “контрол фрик” – што ни носи контролата и самоконтролата

И ти си “контрол фрик”, ете така народски би си искоментирале измеѓу себе, признавајќи некој повеќе некој помалку дека имаме потреба да ги контролираме работите околу себе. Од каде ли ни доаѓа таа потреба, дали ни е корисна и што всушност сакаме да постигнеме со контролата на работите околу себе? Во последно време се наоѓам…

Доверба во буквална смисла на зборот!

Од денес почнувам со нов режим на исхрана, имам потполна доверба во мојот тренер дека ќе ослабнам Зборував со пријателката – имам потполна доверба дека ја зборува вистината! Моето дете никогаш не ме лаже, имам потполна доверба во него! Забарот вели дека треба да ги обелам забите, му верувам дека е во право! Ова е…

Разбуди го лидерот во себе

Ќе биде вистина ако се каже дека секој од нас не може да биде лидер. И тоа е сосема во ред. Од друга страна, многумина од нас се лидери иако за тоа не се свесни. Постојат многу лидери кои се скриени во својот свет, без никогаш да бидат откриени и јавно признати. Затоа го поставуваме…

Новогодишни желби или одлуки: Од очај до благодарност

Многумина од нас никогаш не ни размислувале дека клучот за исполнувањето на новогодишните ветувања и желби е токму во нас Се ближат празниците, кога сите сме исполнети со зајакнати емоции, со проверка на нашите постигнати успеси, кроиме желби и планови за следната година. Имаме можност како никогаш досега да провериме колку цврсто стоиме на нозе…

Факти или секојдневие: Ќе научиме ли вистински да дебатираме и да се разбереме како луѓе?

Во основа ние не се однесуваме според некоја апсолутна вистина или докажан факт, туку сме водени од нашите убедувања, предрасуди кои, пак, се креирани од нашите претходни искуства, стравови, влијание кое го имаме од околината, родителите, а особено од медиумите и круговите во кои се движиме Дебати на сите страни, се разговара мирно или се…

Едни се клеветат, други се исмејуваат, трети ринтаат, четврти очајуваат. Никако да ни текне да си подадеме рака!

Живеeме во свет во кој секој од нас има единствено искуство како поединец кој никако не може да биде изземен од целината која се нарекува заедница. Секој од нас има живописно детство кое нè обликува и гради, семејство кое нè насочува, пријатели кои нè потикнуваат, а ние сме тие што ја носат конечната одлука за…

Моето его, мои правила, игра на земање и губење

Го спомнуваме егото многу често, во различен контекст, со различна намена. Ни се случува да критизираме дека некој има големо его. Свесни ли сме за улогата на нашето его и што тоа ни носи, а што тоа ни одзема? Секако неможеме да живеме без нашето его зошто тоа е всушност сликата која самите ја носиме…

Заплеткани во магичниот круг на благодарноста

Во последно време размислувам како околу нас сѐ повеќе провејува чувството на бес, несреќа, загриженост и тага. Сигурна сум дека не е случајно, но упорно барам начин да си го објаснам тоа. Не е толку тешко да се претпостави со оглед на сите бури кои нѐ предизвикуваат, но сепак никако лесно не можам да прифатам…

Ќе трчаме шпринт или маратон?

Денови во ова чудно секојдневие, почнуваат со редовна рутина и навики кои ги практикуваме вообичаено. Скоро и да не постои посебна желба за некоја промена, очекувањата се многу лимитирани, не притиска агонијата и неизвесноста. Имаме многу желби, а нивното остварување ни изгледа недостижно. Имаме многу планови, а нивната реализација сме ја свеле на минимум. Вообичаени…

12